Korte inhoud

Melvin Selis, auteur van liefdesromans, woont alleen in een flat. Hij heeft wat hulp van zijn 'kuisvrouw' Justine. Hij is rijk en geniet van het leven.

Op een dag slentert hij door de wijk Elzen, een verpauperde buurt met een slechte reputatie. De huizen zijn er verkrot. In de ogen van de anderen, de rijken en de 'goei' burgers, zijn de Elzenaars maar krapuul, uitschot, dronkaards en te lui om te werken.

Plots wordt door het venster van zo'n krotwoning een zetel naar buiten gekeild. Een meisje stormt hals over kop naar buiten. Ze heeft een vuilzak met kleren mee. Ze is razend. Ze schreeuwt het uit dat ze er genoeg van heeft, dat ze voorgoed weggaat. Aan de verbouwereerde Melvin vraagt het meisje, Peggy Lucas is haar naam, of hij haar wil helpen. Ze wil de komende nacht in het station gaan slapen. Dat heeft ze al meerdere keren gedaan, maar deze keer neemt ze haar schamele bezittingen mee : haar kleren en haar zetel.

Melvin vindt dat een meisje als zij zomaar niet in een station kan overnachten en bij brengt haar naar zijn flat. Die nacht kan ze in de logeerkamer slapen.

Deze ontmoeting is het begin van een mooie, maar pijnlijke romance. Peggy blijft veel langer dan één nacht. Ze zal ook niet in de logeerkamer blijven.

Melvin leert Peggy lezen en schrijven. Hij leert haar hoe ze zich moet gedragen in chique restaurants. Hij maakt van haar een echte 'dame'. Peggy's verleden is één brok ellende. Ze schrijft haar trieste levensverhaal in een paar schriften en Melvin zal er een roman van maken. Eindelijk heeft Peggy het geluk gevonden.

Maar haar roots liggen in Elzen. En daar nadert groot onheil. De hele wijk zal met de grond gelijk gemaakt worden. De bewoners worden uit hun huisjes gezet. Waar Peggy is geboren en grootgebracht, waar haar moeder in die zetel is gestorven, komt nu een winkelcentrum.

Peggy sluit zich aan bij de actievoerders. Ze gaat weg bij Melvin omdat de Elzenaars haar nodig hebben. Ze belooft Melvin dat ze zal terugkeren als de strijd is gestreden.

Achter het raam van een huisje in Elzen staat Peggy op wacht. De bulldozers naderen

'De Zetel' is een aanklacht tegen ongelijkheid. Het stuk is gebaseerd op waargebeurde feiten.

Spelers

Melvin (Herwig Smetryns), Peggy (Nele Eggermont), Justine (Nadine Vereecken), Walter (Gino Venneman), Odette (Renske De Bremme), Sakke (Wim Ogiers), Arneel (Hugo Baetens), Carla (Kries Vander Schueren)

Regisseur

  • Joris Baetens

Auteur

  • Paul Coppens

Opvoeringen

  • 16, 23, 24, 29 en 30 november

Share